BIM چیست ؟
زمانی که در فناوری نوین طراحی و مدیریت ساختار از BIM صحبت به عمل می آید ابتدا باید معنای کلمات تشکیل دهنده آن را دانست .
مدلسازی اطلاعات ساختمان (BUILDING INFORMATION MODELLING) از سه کلمه مدلسازی ، اطلاعات و ساختمان تشکیل شده است و تا مادامی که به معنای دقیق هر یک از این کلمات آگاهی و اطلاع لازم را نداشته باشیم به مفهوم جامع آن اشراف نخواهیم داشت .
مفهوم دقیق بیم چیست ؟
وقتی صحبت از بیم به میان می آید عده ای فکر می کنند منظور از بیم نرم افزار هایی مانند رویت می باشند. این در حالی است که بیم یک نرم افزار نیست بلکه یک علم می باشد و همانند اینکه معماری یک نوع علم محسوب می شود و یکی از نرم افزار های اصلی آن اتوکد می باشد .
BIM یک راه اصلی برای بررسی و مطالعه قدم به قدم یک ساختمان می باشد که شما در کار های مختلفی از جمله : فرآیند ساخت ، متره کردن و ترسیم نقشه و اضافه کردن پارامتر های مختلف در حین انجام کمک می نماید . به بیان ساده تر BIM یک ماکت دیجیتال از پروژه ای است که شما در حال ساخت آن می باشید .
ویژگی های نرم افزار BIM:
زمانیکه قرار است از نرم افزار های BIM استفاده شود خصوصیاتی از جمله بلندی و وسعت ساختمان می بایست مورد توجه قرار گیرد . به همین دلیل نرم افزار های مورد استفاده در BIM باید قابلیت های زیر را دارا باشد :
۱- قابلیت مدلسازی قوی و گسترده حتی برای احجام پارامتریک و سازه های پیچیده از نظر هندسی
۲- قابلیت تبادل بین نرم افزار های دیگر به صورت گسترده
۳- اضافه کردن بعد چهارم زمانی به پروژه
منظور از اضافه کردن بعد زمان به پروژه اینست که در این بعد از تکنولوژی بیم به پروژه ها استفاده گردد تا کارها را با توجه به زمان بندی معین شده بر اساس میزان حجم کار مشخص نمود تا هر بخشی از یک ساختمان تکمیل گردد .
۴- اضافه کردن بعد پنجم هزینه و در نظر گرفتن هزینه برای پروژه
منظور از اضافه کردن بعد هزینه ها به پروژه این است که هر کارفرمایی دوست دارد که دید دقیقی نسبت به کل کار داشته باشد و از برآورد هزینه برای کل کار با خبر باشد که امروزه به لطف فرآیند متره کردن در نرم افزار BIM این امر به راحتی قابل ارائه به کارفرمایان می باشد .
۵- داشتن قابلیت متره برآورد
۶- مرور طراحی و بهینه سازی آن قبل از اجرا
۷- ادغام مدلها با یکدیگر در زمینه معماری، سازه، تاسیسات و در نظر گرفتن تداخلات فضایی با یکدیگر
طراحی ساختمان در روش های سنتی تا حد زیادی متکی بر نقشه های ۲ بعدی بود . مدلسازی اطلاعات ساختمان باعث گسترده تر شدن این روش یعنی افزایش سه بعد فضایی اولیه ( عرض، ارتفاع و عمق ) زمان به عنوان بعد چهارم (۴D) و هزینه به عنوان بعد (۵D) و غیره می باشد .
بنابراین BIM چیزی بیش از هندسه را پوشش می دهد . کما اینکه روابط فضایی ، تجزیه و تحلیل نور ، اطلاعات جغرافیایی و مقدار و خواص اجزای ساختمان نیز جزئی از آن به حساب آیند .
مدلسازی BIM چیست ؟
مدلسازی اطلاعات ساختمان در BIM: هندسه ، روابط فضایی ، تجزیه و تحلیل نور، اطلاعات جغرافیایی، مقدار و خواص اجزای ساختمان مدیریت پروژه و مدیریت امکانات پس از ساخت و ساز را پوشش می دهد . اطلاعات BIM می تواند برای نشان دادن کل چرخه زندگی ساختمان از گهواره تا بلوغ ، از آغاز کار و طراحی تا تخریب و استفاده مجدد مواد ، مورد استفاده قرار گیرد .
هم چنین مقدار و خواص مواد را می توان به راحتی از مدل استخراج کرد و دامنه وسیعی از فعالیت ها از جمله مدیریت اهداف پروژه و مدیریت امکانات در طول زندگی ساختمان و علاوه بر این کلیه سیستم ها ، قطعات و مجامع را می توان در مقیاس جز نسبت به کل پروژه ها از یک دیگر نشان داد .